Mostanaban is eleg sok dolog tortent, de ugy dontottunk nem irunk le mindent, mert akkor nem lesz mit meselni otthon. Roviden: voltunk a vilag legnagyobb homokszigeten, voltunk a vilag legszebb helyen (szerintunk), ahol lattunk oriasteknost, delfint, voltunk olyan tengerparton, ahol négykerékmeghajtásos autóval lehet menni vegig a part menten akar 100 kilometert is. Itt motorosokkal is talalkoztunk, akik igazi állat modjara, a tengerben motoroztak. Ezenkivul minden hetvegen elmegyunk a Valley-ba, ami igazabol egy szorakozo negyed.

Ezenkivul voltunk a DreamWorldben, ami az itteni vidampark. Gondolhatjatok hogy nem ugyanaz... Itt mentunk a vilag legmagasabb szabadeso izejevel. Felvisznek 130 (!) meter magasra, várnak kb. 1 percet, majd elejtenek... Hat mit ne mondjak. Ugrottam mar ki repulobol 4500 meter magasan, de ez is megkozeliti azt az adrenalin mennyiseget. Najo nem ugyanaz, de a maga modjan ez is allat. (130 meter, az 4,5 db tizemeletes haz egymas tetejere rakva) Mondjuk erre a csajok nem ultek fel, de mi a Barnaval igen :) Ami ugyanerre a toronyra megy fel csak "hullamvasut", arra viszont igen. Ezt ugy kell elkepzelni, hogy a 130 meter magasra, kilonek egy kocsit. Konkretan.

https://www.youtube.com/watch?v=lCoXCFKT00Y

https://www.youtube.com/watch?v=l-sf0IIQ3D0&feature=related

https://www.youtube.com/watch?v=XuAMHX1iqew&feature=related

Na ez nem a szarral pockolos kategoria :)

Adrenalinbol nincs hianyunk...

Az angolja mindenkinek fejlodik, a legtobbet a Barna fejlodott. O ugyanis a total nullarol fejlodott a mostani szintre, ami 3 honaphoz kepest egeszen jo. A Berni is rengeteget fejlodott, siman elintez barmit boltban, hivatalban, barhol. Jelenleg ok iskolaba jarnak, en nem. Mivel reszletesebben nem akarunk irni az elmenyekrol, hogy otthon legyen mit meselni, kaptok egy kis infot Ausztraliarol...

Idojaras:
Mostmar 3 honapja itt vagyunk, a nyari idojarast elegge kiismertuk. Nem túl valtozatos... Meleg... Kurva meleg... Roviden korulbelul igy lehetne jellemezni. Neha lemegy 25 fokra a hőmérséklet. Hidegebb ejszakakon. Nappal 30 alatt nem nagyon volt meg sztem, de inkabb a 35 a jellemzo. Napon halal. Erdekes modon nem egsz le mint otthon, ha ugyanennyit vagy napon. Legalabbis mi ezt tapasztaltuk. Ha nem kened be magad, otthon is leegsz. Az eso itt kicsit mas mint otthon. Itt vagy nagyon esik, vagy nem esik. Ha esik, akkor kb. osszefuggo vizfal van, de csak par percig vagy egész nap, aztan sut a nap es meleg van...

Kozlekedes:
Mielott idejottunk, remhireket olvastunk, hogy Brisbaneben gyakorlatilag nincs is tomegkozlekedes. Ez konkretan nem igaz. A tömegkozlekedes kivalo, a buszok nagy resze zsir uj, es legkondicionalt. A buszok egeszen surun kozlekednek, talan az idegesito kicsit, hogy a kulsobb reszekbe este 8-9 korul megy az utolso. De ez talan nalunk is igy van. A vonatok is teljesen jok, egeszen a varoskozpontig kozlekednek, nagyon egyszeru elerni. A varosban hajok is kozlekednek, amik ugy neznek ki mint valami sportkocsi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Osszessegeben elmodhato, hogy a Public Transport szinte tokeletes, a magyar kozlekedesi viszonyokkal termeszetesen ossze sem lehet hasonlitani, meg sem probalom. A jegy draganak tunhet (single ticket:3.90, Daily ticket 7,20) azaz a vonaljegy durvan 750 Ft, a napijegy durvan 1300 Ft. A vonaljegy 2 oran keresztul ervenyes, azaz 2 orat barmerre kozlekedhetsz, hajon, vonaton, buszon. Igy mar nem is olyan draga. Foleg nem az itteni keresetekhez kepest. (napi atlagkereset 30.000 Ft a taplaleklanc aljan) A buszkozlekedes egy reszet, elkepeszto modon, itt levittek a fold ala. Tulajdonkeppen metronak is nevezhetnenk, ha nem busz lenne.

Allatvilag:
Egeszen elkepeszto. Ha nem latnam a sajat szememmel, nem hinnem el. Pokokkal, kigyokkal, kicsi es nagy gyikokkal gyakorlatilag barhol lehet talalkozni, a varosban is. A tengerekben elkepeszto mennyisegu es variacioju allat van, ugyanugy mint barhol az orszagban. En nem tudom hogy miert, de valahogy itt gyult ossze a vilag osszes legerdekesebb és legveszelyesebb allata. Ennek biztosan van valami magyarazata, amit en nem tudok. Itt azt is meg kell szokni, hogy barmi lehet merges. Egy europainak, akinek nulla a tapasztalata, meg plane. A cipokbe belebujas elott illik belenezni, a redback(halálos) szeret belekoltozni. Tenyernyi pokok barmikor radkoszonhetnek a lakasban. A barna kigyo (halálos) is szeret a kertben lakni, es o nem is tudja hogy a vilag egyik legmergesebb kigyoja. A vizben levo merges dolgokrol nem is beszelve, elukon a kockameduzaval, ami kb 2 perc alatt kepes kivegezni. A krokodilok, melyekkel kozelebbi kapcsolatba is kerultem, nem is olyan ritkak itt mint hinnenk. Nekunk 2 honap kellett mire hozzaszoktunk hogy itt erdemes figyelni arra, hogy az ember hova lep/nyul. Igazabol olyan valtozatos es erdekes az alaltvilag, hogy keptelenseg rola mindent leirni. Ezert inkabb nem is irok tobbet :)

Mindennapi elet:
Itt valahogy minden olyan jol mukodik. 3 honap utan is ezt mondom. A buszon minden buszvezeto, (majdnem) minden alkalommal koszon es mosolyog (a nagy resze). Ami a legmeglepobb, hogy az utasok leszallaskor hangosan megkoszonik a buszvezetonek hogy elhozta oket. Ezert otthon minimum hulyenek neznek. Az uzletekben az eladok 99 %-a kedves akkor is, ha nem veszel semmit, es elotte egy orat faggattad hulyesegekrol. Nem tudom mashogy mondani, itt valahogy minden jol mukodik. Ennek a nagy resze nem penzkerdes.




 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rossz innen hazamenni, de par nap mulva ez is bekovetkezik.

A bejegyzés trackback címe:

https://irany-ausztralia.blog.hu/api/trackback/id/tr81780441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása